Ученици от Русе разработиха софтуер в помощ на наблюдението на звездите

Името на приложението е \"Навископ\"- от навигация и телескоп.

23.02.2014 | 13:57
Ученици от Русе разработиха софтуер в помощ на наблюдението на звездите

Десетокласници от Математическата гимназия „Баба Тонка” в Русе създадоха софтуер, който помага за наблюдениeтo на звезди в космоса.  Това е първото по рода си Android приложение, чиято цел е да улесни настройване на телескоп към дадено космическо тяло.

Младите изобретатели обясниха пред Bulgaria On Air, че приложението е лесно за употреба от всеки, който не е особено запознат с настройването на телескопи и иска да наблюдава звездното небе.

„През 2000 година на 1 януари в 12 часа НАСА прави засечка на някои известни звезди, къде точно се намират. Ние вземаме секундите и ги броим. По-този начин изчисляваме къде точно се намират в момента звездите”, обяснява Михаил Станев.

След половин година труд учениците представили приложението на конференция по математика и информатика, след което то било предоставено на българския национален отбор по астрономия.

„След това вероятно бяха по-големите ни успехи, когато отбелязаха нашето съществуване от екипа на телескопа „Хъбъл”, коментира Симеон Стефанов.

Учениците са нарекли софтуера си "Навископ”- от навигация и телескоп.

„Наистина е нещо ново, което до този момент не е съществувало. Аз им се възхитих и през цялото време ги подкрепях”, заяви Снежана Тодорова, преподавател по "Информационни технологии".

„Успехът на нашите ученици показва, че сега в много по-ранна възраст един човек може да направи нещо интересно в науката и то с изключително добро приложение в обикновения живот”, коментира на свой ред директорът на Математическата гимназия „Баба Тонка”  Митко Кунчев.

Засега в менюто на приложението има само 8 звезди, но в бъдеще ще бъдат добавени и планети.

Един от световните софтуерни гиганти вече бил изявил желание учениците да предоставят „Навископ”, за да бъде включен като част от операционната им система за мобилни приложения.