Прогноза: 10% ръст в софтуерната индустрия в България през 2021 г.

Този резултат дава основание за оптимизъм на фона на спада от 5,5 на сто в Брутния вътрешен продукт на страната

31.12.2020 | 07:26 Редактор: Радостина Димитрова
Прогноза: 10% ръст в софтуерната индустрия в България през 2021 г.

Около 10% е прогнозният ръст на софтуерната индустрия в България през 2020 година, сочи експресно проучване на Българската асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ. Този резултат дава основание за оптимизъм на фона на спада от 5,5 на сто в Брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение отчетеното нарастване в сектора през 2019 година е било 18 на сто.

Годишният Барометър на асоциацията проследява развитието на софтуерния сектор и дигиталните технологии в България. Резултатите по традиция отчитат данните за предходната година, но сега, поради новите обстоятелства, е проведено и експресно проучване за 2020 година. 

Филип Мутафис, управляващ съдружник в софтуерни компании и член на Управителния съвет на БАСКОМ, представи резултатите от проучването пред Радио София и коментира изводите от друго проучване на асоциацията, което показва с висока точност, че през следващите пет години ще бъдат необходими 23 хиляди нови работни места в софтуерната индустрия. Той обясни, че ще бъде проведен диалог с Министерството на образованието, с академии и университети с оглед увеличаване на приема в IT специалностите. Прогнозният ръст се обяснява не само с вътрешните нужди на сектора, но и с интензивната дигитализация във всички области на икономическия живот. Ковид кризата допълнително ускори този процес, предаде БНР.

По отношение на възможностите за преквалификацията като начин за покриване на нуждите от работни места, Мутафис отбеляза, че средствата в тази насока по различните европейски програми трябва да се насочат не само към пренасочване на кадри с ограничен бюджет, а за преквалификация на сектори с висока добавена стойност, където тя изисква повече средства.

Един от основните фактори за успеха на софтуерната индустрия в България и за притока на чуждестранни инвестиции е стабилната и предвидима финансово-икономическа и данъчно осигурителна рамка. Затова и дори самото говорене за промени в данъците и осигуровките може да предизвика несигурност у инвеститорите. Индустриите с добавена стойност трябва да бъдат допълнително стимулирани, защото те създават новата икономика и работни места, каквито всеки българин иска, изтъкна Филип Мутафис.

Въпреки че софтуерната индустрия има история в работата от дистанция, тя също не е подготвена за продължително отсъствие от офиса на всички служители. Проблеми възникват при развитието на дейности като обучаването на нови кадри или управление на нови проекти. При тези задачи планирането и работата от разстояние не са най-доброто решение. Същевременно се забелязва завръщане на български специалисти, натрупали опит в чужбина в софтуерния сектор, и ангажирането им от компании у нас. В някои компании техният дял достига до 10% от общия брой служители, сочат данните на БАСКОМ.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК