4,6 милиона потребители на Snapchat станаха жертва на хакерска атака

Междувременно потребители на Skype станаха също жертва на хакерска атака. Тя е била дело на група с името „Сирийска електронна армия“.

02.01.2014 | 09:23
4,6 милиона потребители на Snapchat станаха жертва на хакерска атака

Потребителските имена и телефонните номера на 4,6 милиона потребители на приложението за споделяне на снимки Snapchat са били откраднати от хакери. Жертва на атаката са потребители от САЩ и Канада.

По-късно част от информацията беше публикувана от тях онлайн. Последните 2 цифри на телефонните номера обаче бяха скрити. Сайтът вече е офлайн.

Хакерите засега са неизвестни, но чрез технологични блогове, съобщават че при определени условия биха споделили цялата информация. Те предупреждават, че акаунтите на част от вече атакуваните потребители във Facebook и Twitter също са уязвими, защото често използват еднакви пароли и имена в различните мрежи.

Хакерите казват още, че основната им цел е била да покажат на Snapchat и другите приложения и социални мрежи, че не трябва да приемат киберсигурността си за даденост.

Хакерската атака идва само няколко дни след като австралийската компания Gibson Security предупреди за слабости в защитата на Snapchat. В официално изявление в Twitter обаче заявиха, че нямат никакво участие в атаката, но е било въпрос на време такава да се случи.

Междувременно потребители на Skype станаха също жертва на хакерска атака. Тя е била дело на група с името „Сирийска електронна армия“. Освен това на корпоративният акаунт на Skype в Twitter изписа съобщение: Не използвайте продукти на Microsoft.

Те следят профилите ни и продават информация на американското правителство. Скоро ще разберете повече. Подпис – „Сирийската електронна армия“. Надписът беше премахнат след 2 часа, но Microsoft отказаха коментар за ситуацията.