Ще извършат ли дроните революция в селското стопанство?

Технологията е идеалният избор за големи ферми и обширни селски райони, смятат американски производители

16.12.2013 | 10:32
Ще извършат ли дроните революция в селското стопанство?

Все повече американски фермери виждат ползите от използването на дрони в селското стопанство, пише Associated Press.

"Това е един чудесен инструмент за събиране на информация, чрез който могат да се вземат по-добри решения. Ние все още не осъзнаваме това, което дроните могат да направят за земеделските производители", заяви Робър Блеър, фермер от Кендрик, щата Айдахо.

Въпреки скорошните планове на технологичния гигант Amazon да използва дронове в градски условия безпилотните самолети могат да действат и далеч от големите населени места в страната.

Експерти посочват, че селското стопанство е един от най-обещаващите пазари за безпилотни летателни апарати. Технологията е идеалният избор за големи ферми и обширни селски райони, където въпросите на неприкосновеността на личния живот и безопасността доста повече от просто една загриженост.

Фермери, изследователи и компании вече разработват безпилотни системи, оборудвани с камери и други сензори за изследване култури, които следят за болести. Същевременно дроните могат да се използват и за прецизно пръскане с пестициди.

Използването на безпилотни летателни апарати в селското стопанство далеч не е новост. Технологията вече се използва в много от развиващите се пазари, в това число Мексико и Бразилия.

По думите на производители технологията може да направи революция в селското стопанство, като стимулира състоянието на културите, подобри управленските практики в сферата и намали разходите.

Повече за дроните може да видите в материала на Bloomberg!