„Нефритеният заек“ кацна на Луната

Така Китай стана третата страна в света след САЩ и СССР, която постигна меко кацане на Луната

15.12.2013 | 12:18
„Нефритеният заек“ кацна на Луната

Китайският луноход, който носи името Нефритен заек, вече е на повърхността на Луната. Успешното кацане на апарата-носител маркира последната стъпка от изключително амбициозната космическа програма на Китай. Страната става третата след САЩ и бившият Съветски съюз, която постига такъв успех.

Мисията „Чанъе-3“ се приземи успешно на Луната 12 дни след като апаратът беше изстрелян. Това е първо посещение на Луната от 1976 г. насам. Тогава съветският “Луна-24” кацна успешно и след това върна образци от лунна почва обратно на Земята.

Луноходът тежи 120 килограма, може да се катери по хълмове с наклон до 30 градуса и да изминава до 200 метра в час. Той ще изпълнява проучвания в рамките на 3 месеца. Връщането на проби обаче ще бъде възможно едва през 2020 г. с мисията „Чанъе-5”.

Според китайските учени мисията има няколко основни цели – тест на нови технологии, събиране на научна информация и създаване на експертиза. Не на последно място, идеята на учените е да се проучат и евентуални залежи на ценни минерали, които някой ден в бъдещето биха могли да бъдат експлоатирани.

Любопитен факт, че името на лунохода „Нефритен заек“ беше избрано след онлайн гласуване, в което взеха участие 3,4млн. души. То произхожда от древнокитайски мир за заек, който живее на луната и е домашен любимец на богинята на Луната.