ЕК одобри сливането на Fiat Chrysler и Peugeot

Брюксел се тревожеше, че това може да повлияе на печелившия европейски пазар за микробуси

21.12.2020 | 22:13 Редактор: Ивет Арабова
ЕК одобри сливането на Fiat Chrysler и Peugeot

Fiat Chrysler Automobiles NV и PSA Group (Peugeot S.A) спечелиха одобрението на Европейския съюз за обединяване на своите операции, преодолявайки най-голямото препятствие в стремежа си да станат четвъртият по големина автомобилен производител в света, пише Bloomberg. 

Европейската комисия заяви, че ангажиментът на компанията да произвежда автомобили във френски и испански заводи за Toyota Motor и да отвори мрежата си за ремонт на конкуренти марки автомобили, елиминира опасенията за нарастващата мощ на обединената компания.

"Достъпът до конкурентен пазар за малки търговски микробуси е важен за много самостоятелно заети лица, както и малки и средни компании в цяла Европа“, заяви Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление по имейл в понеделник. „Техните ангажименти ще улеснят навлизането и разширяването на пазара за малки търговски микробуси", се казва още в съобщението. 

Брюксел се тревожеше, че сливането може да повлияе на изключително печелившия европейски пазар за микробуси, които са технически лесни за производство, но се продават и на добри цени. За да успокои тези опасения, комисията заяви, че PSA ще продължи споразумението с Toyota за производство на микробуси, които да се продават под японската марка в Европа.

Цялата статия четете на Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg/Alessia Pierdomenico

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК