Спрягат Стийв Моленкопф за нов шеф на Microsoft

Изглежда, че той отговаря на характеристиките за нов ръководител, които президентът на компанията Бил Гейтс обяви

13.12.2013 | 12:00
Спрягат Стийв Моленкопф за нов шеф на Microsoft

Името на главния оперативен директор на Qualcomm Inc. Стийв Моленкопф се спряга за нов директор на Microsoft Corp., предава агенция Bloomberg, цитирана от Ройтерс

Най-голямата софтуерна компания в света е ограничила до пръстите на едната ръка броя на кандидатите, като няма изявен фаворит.

През последните няколко месеца вниманието бе насочено към главния изпълнителен директор на Ford Motor Co. Алън Мълали. Той е приятел на сегашния директор на Microsoft Стив Балмър, който по-рано през годината обяви, че ще се оттегли.Hidden Field

От Microsoft и Qualcomm отказаха да коментират кандидатурата на Моленкопф.

Хора, запознати с протичащите процеси, очакват, че Microsoft ще избере нов изпълнителен директор до края на годината, въпреки че комисията, сформирана през август, за да намери заместник на Балмър, си даде срок от 12 месеца за това.

Към момента Мълали се спряга за евентуалния нов директор. Тази седмица Бордът на директорите на Ford го притисна да разкрие намеренията си, защото Мълали има за задача да спаси затруднения автомобилен гигант.

Моленкопф е инженер, който притежава няколко патента за безжичен интернет. Присъединявайки се към Qualcomm през 1994 г., той достигна до върха на мениджмънта. Изглежда, че той отговаря на характеристиките за нов директор на Microsoft, които президентът на компанията Бил Гейтс обяви, че ще иска от новия шеф.

По думите на Гейтс Microsoft се нуждае от директор, който може да управлява „сложен световен бизнес“ и „да работи с нашия топ технологичен талант“.

Повече в материала на Bloomberg!