Google ще разработва свои собствени чипове

Ние сме активно ангажирани в проектирането на най-добрата инфраструктура в света, отбелязаха от технологичния гигант

13.12.2013 | 11:55
Google ще разработва свои собствени чипове

Най-голямата интернет търсачка в света – Google, обмисля разработване на свои собствени сървъри, използващи технология от ARM Holdings, пише Bloomberg, позовавайки се на доклад на компанията. В изследването се посочва, че този ход би могъл да представлява възможна заплаха за доминирането на пазара на чипове на Intel.

Hidden FieldARM Holdings е разработчик на процесори, софтуер и периферни устройства. Нейните продукти се използват в автомобилната индустрия, фотографията, потребителските стоки, мрежовите компоненти и други.

Според неназован поради спецификата на въпроса източник Google ще бъде в по-изгодна позиция да управлява хардуерните и софтуерните взаимодействия, ако компания реализира свои собствени проекти. В момента американският гигант е един от най-големите купувачи на сървърни процесори.

"Ние сме активно ангажирани в проектирането на най-добрата инфраструктура в света. Това включва както хардуерен дизайн на всички нива, така и софтуерен", отбеляза говорителят на Google Лиз Maркман.

Въпреки това тя не уточни дали компанията планира да развива свои собствени чипове.

Повече за Google в материала на Bloomberg!