Байдън наказва Русия заради кибершпионски операции

Миналата седмица САЩ съобщиха за атака срещу компютърни мрежи на федералното правителство

21.12.2020 | 08:46 Редактор: Юлия Христова
Байдън наказва Русия заради кибершпионски операции

След като встъпи в длъжност, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще накаже Русия заради кибершпионските операции, за които е подозирана, с финансови санкции и мерки. Това заяви началникът на канцеларията на бъдещия президент Рон Клайн по телевизия Си Би Ес.

"Тези, които са отговорни за хакерските атаки, ще понесат последствията за тях. Не става дума само за санкции, а и за мерки, които ще свият рязко капацитета на чуждестранните хакери да повторят подобни действия в бъдеще“, каза той.

Миналата седмица Съединените щати съобщиха за сериозна атака срещу компютърни мрежи на федералното правителство.

Държавният секретар Майк Помпейо обвини Русия за новата кибератака, а президентът Доналд Тръмп, заяви, че медиите преувеличават мащабите на случилото се.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиненията и призова американските власти да престанат "голословно да обвиняват руснаците“.

Вчера Ройтерс съобщи, като се позова на неназовани източници, че съветниците на Байдън обсъждат възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, както и за нанасяне на щети на руските компютърни системи заради кибератаката срещу американски правителствени учреждения, която се приписва на Русия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК