Поредна кражба на лични данни от Facebook, Twitter и други известни сайтове

За кражбата хакерите са използвали специален софтуер

05.12.2013 | 10:50
Поредна кражба на лични данни от Facebook, Twitter и други известни сайтове

Паролите и потребителските имена от близо 2 млн. акаунта във Facebook, Google, Twitter, Yahoo и други уебсайтове са откраднати от хакери, съобщава компанията по киберсигурност Trustwave.

Кражбата е извършена чрез специален софтуер, който е инсталиран на неизвестен брой компютри в цял свят.

При влизането на потребител в някой от тези уебсайтове, софтуерът е запаметявал всички потребителски данни. Събирането на информация е продължило около месец, а всички данни са изпращани на сървър, контролиран от хакерите.

Той вече е локализиран от Trustwave и според представители на компанията се намира в Холандия. Направената проверка сочи, че е открадната потребителска информация от 93 000 уебсайта.

Google и Yahoo все още не са коментирали официално случая, но Facebook, LinkedIn и Twitter обясниха, че са направили проверка и са установили кои са засегнатите потребители.

Самото събиране на данни е станало чрез прокси сървър, поради което е невъзможно да се разбере кои компютри са били заразени с вируса.

Trustwave предупреждава, че има опасност сървърът в Холандия да не е единствен и в момента хакерите да продължават да събират още данни.