Google ще създава роботи, които да улеснят работата ѝ

През последната половин година компанията е придобила редица фирми за производство на работи

05.12.2013 | 09:46
Google ще създава роботи, които да улеснят работата ѝ

Google разкри, че през последната половин година е купила компании, разработващи роботи, и е започнала наемането на служители, които ще имат задачата да разработят собствен продукт за технологичния гигант, съобщава BBC.

Говорителят на компанията потвърди, че ръководител на новото подразделение ще бъде Анди Рубин, който преди беше главен разработчик на операционната система Android.

От Google отказват да коментират точно какви роботи ще създават, но според New York Times компанията не планира да продава роботите на потребителите, тъй като те ще са предназначени само за вътрешно ползване.

Изданието предполага, че Google ще използва роботите, за да помогне за автоматизирането на доставките си. Наскоро компанията стартира нова услуга за доставка на хранителни стоки по домовете в Сан Франциско и Сан Хосе, наречена Google Shopping Express.

„Случващото се е ясен знак, че навлизането на персонализираната роботизирана технология на масовия пазар е неизбежно“, коментира проф. Сету Виякумар, директор на Лабораторията по роботика в Университета в Единбург.
Според експерта са направени големи крачки в технологиите и системите за движение и сетивност на роботите, а компании като Google приемат предизвикателството да ги интегрират в работата си.

Фирмите, които Google е придобила във връзка с новите си проекти, са Autofuss, Bot & Dolly, Holomni, Industrial Perception, Meka Robotics , Rewood Robotics и Schaft.