Nissan размисли за производството на електромобили във Великобритания

Спортното превозно средство Ariya ще бъде произведено в завода в японската префектура Точиги

17.12.2020 | 23:19 Редактор: Юлия Христова
Nissan размисли за производството на електромобили във Великобритания

Nissan Motor избра да доставя предстоящите си електрически превозни средство до Европа от Япония, вместо да ги произвежда във Великобритания, където една от най-големите му фабрики е изправена пред екзистенциален риск от ”твърд“ Brexit.

Спортното превозно средство Ariya със захранване от батерии ще бъде произведено в завода на Nissan в японската префектура Точиги и ще бъде доставено от там до Европа и САЩ, съобщиха от компанията в четвъртък. Въпреки че производителят обмисляше разработването на модела в Съндърланд в Северна Англия, Nissan многократно е предупреждавал, че неговият завод там няма да бъде жизнеспособен, ако Великобритания не успее да постигне търговска сделка с Европейския съюз, припомня Bloomberg.

Решението подчертава риска, който Brexit без сделка представлява за и без това затруднената британска автомобилна индустрия. Регистрациите на нови автомобили в страната спадат с 27% през миналия месец и намаляват с почти една трета през тази година. Освен ако преговарящите не успеят да постигнат споразумение за нови условия на търговия преди края на преходния период на 31 декември, превозните средства и компонентите за тях ще бъдат обект на мита, които според Nissan, BMW AG и производителя на Peugeot PSA Group биха били катастрофални за техните заводи.

Цялата статия четете на bloomvergtv.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК