Зелена светлина за използването на електрическо въздушно такси

Дизайнът на машината на Joby включва шест подвижни роторa

10.12.2020 | 22:50 Редактор: Искра Ангелова
Зелена светлина за използването на електрическо въздушно такси

Летящите таксита, които един ден ще могат да транспортират пътници из градовете без нуждата от пилот, получават подкрепа от страна на американската армия.

Военновъздушните сили на САЩ са издали първото по рода си одобрение за безопасност на превозно средство с електрическо задвижване, подобно на хеликоптер, предоставяйки зелена светлина за експлоатацията на тази технология за военни мисии. Въпросното одобрение има за цел да положи основите за евентуално гражданско сертифициране на технологията и възможност за разрешение на автономни полети над американски градове, съобщава The Wall Street Journey. 

Засега въздействието на решението на ВВС, което се очаква да бъде обявено в рамките на днешния ден, е ограничено. Това означава, че Joby Aviation, базираният в Северна Калифорния производител на технологията, ще стане първата компания за летателни апарати за вертикално излитане и кацане, осигуряваща транспорт на американските военни.

Одобрението на ВВС ще помогне за ускоряване на изпитанията на технологията чрез финансиране и провеждане на тестове.

Американските военни възнамеряват да дадат положителен тласък на новосформиращата се индустрия за повишаване на конкурентоспособността на свързаните с нея компании в САЩ. Очаква се процесът да отнеме години, но надпреварата за разработване на летящи таксита продължава да привлича нови инвестиции от компании като включително Boeing Co., Toyota Motor Corp., южнокорейската Hyundai Motor Group и Airbus SE.

Въз основа на положителната оценка за безопасност, летателният апарат на Joby ще може да превозва товари и хора, както и да осигурява аварийно спасителна дейност и други услуги, засягащи първоначално само военни съоръжения в САЩ, след което дейността ще обхване целия свят. Превоз на товари между местни локации, свързани с ВВС, може да започне още в началото на следващата година.

Дизайнът на машината на Joby включва шест подвижни ротора, монтирани над яйцевидна кабина, която може да побере до четирима пътници. Апаратът е по-тих, по-лек и по-евтин от конвенционалните хеликоптери.

В бъдеще машината може да се използва за транспортиране на командоси на вражеска територия или за прибиране на ранени военнослужещи от бойното поле, изтъкват от ВВС, информира Investor.bg.

Към този момент Joby няма право да лети в гражданско въздушно пространство или да предлага широки търговски услуги, като и двете изискват пълноценно сертифициране за безопасност от Федералната авиационна администрация. Но индустриалните експерти, заедно с военни и цивилни държавни служители, виждат одобрението на Пентагона като важна стъпка към комерсиализиране на технологията.

Пентагонът планира да инвестира около 100 милиона долара годишно за подпомагане на тестовете на летателните машини като част от цялостните усилия за оценка на Joby, финансирана отчасти от Toyota, и други компании, работещи върху новите въздушни превозни средства.

The Vertical Flight Society, неправителствена организация от Феърфакс, Вирджиния, която популяризира градските въздушни таксита, посочва, че от 2014 г. в сегмента са инвестирани около 5 милиарда долара. В редица страни от Европа и Азия вече се разработват пилотни проекти за популяризиране на технологията. Най-малко още 5 милиарда долара ще бъдат изразходвани за разработване на нови летящи превозни средства през следващите няколко години, според Nexa Capital Partners.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК