Доставката на ваксините - тежката мисия пред авиокомпаниите

Работят в намален мащаб, а поръчките са огромни 

08.12.2020 | 12:42 Редактор: Тодор Петров
Доставката на ваксините - тежката мисия пред авиокомпаниите

Авиокомпаниите са изправени пред изключително трудната мисия с доставката на ваксините срещу Ковид-19.

В хладилни складове на летището във Франкфурт Lufthansa подготвя намалялата си флотилия за гигантската задача да пренесе милиони дози с ваксини, които трябва да сложат край на глобалната пандемия, предава Bloomberg.

Lufthansa, която е един от най-големите товарни превозвачи в света, започнала да планира още през април в очакване на дозите, които Pfizer, Moderna и AstraZeneca разработват за рекордно кратко време. 20-членна специална група планира как да побере повече от важния товар в 15 самолета Boeing Co. 777 и товарни самолета MD-11 на компанията в момент, когато флотилията ѝ от пътнически самолети лети само с 25% от капацитета си.

"Това ще бъде най-голямото и най-сложно логистично упражнение в историята. Светът разчита на нас", коментира Александър де Жуниак, главен изпълнителен директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА).

Асоциацията счита, че 8000 товарни самолета Boeing 747 с капацитет от 110 тона ще бъдат необходими за превозването по въздух, при което ще трябват две години за доставката на около 14 млрд. дози, или почти две за всеки мъж, жена и дете на Земята. 

Това е голяма поръчка, като се има предвид, че около една трета от глобалната флотилия от пътнически самолети продължава да е приземена, според данни на компанията Cirium.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ще трябва да се справят, заради всички нас Сигнализирай за неуместен коментар