Матю Принс: Уменията на българските IT специалисти са впечатляващи

Всеки може да пробие и да създаде своята печеливша компания, категоричен е изпълнителният директор на CloudFlare.

02.06.2013 | 17:52
Матю Принс: Уменията на българските IT специалисти са впечатляващи

„Впечатлен съм от качествата, таланта и опита на българските инженери. Не случайно в екипа ми има много мениджъри от България и Сърбия“, каза в предаването Boom and Bust на телевизия Bulgaria On Air Матю Принс, съосновател и изпълнителен директор на CloudFlare. Тук има истински таланти, категоричен е той.

„Компании като моята, която осигурява решения на много клиенти едновременно, често е по средата на враждуващи страни. В такива ситуации трябва да предоставим сигурност и надеждност на услугите си и да предотвратим всякакви външни и недоброжелателни намеси. Без добри експерти, това би било невъзможно и нямаше да оцелеем дълго на пазара“, обясни Принс.

На въпроса кое е по-печелившото и рентабилно решение – компания, базирана в България или екип от български специалисти, работещи някъде другаде, Матю Принс посочи, че един от най-важните приоритети за IT фирмите, е хората да работят заедно. „В крайна сметка, бизнесът е там, където са талантите и там, където има нужда от тях. Например, компании като Vmware наемат по 500 души, стъпвайки на даден пазар. В момента българското й дъщерно дружество държи огромен пазарен дял в страната. И двете стратегии имат своите плюсове и минуси“, каза още експертът.

Според него предвидените от Европейския съюз100 млн. евро за развитие на малкия и среден бизнес в областта на технологиите, е огромен ресурс за страна като България. „Това е отлична възможност да се превърнете в IT център от световно равнище. Трябва да използвате добре всички налични опции, защото иначе някой друг може да го направи вместо вас“, посочи Принс.

Той препоръча на младите специалисти да не се отказват и да продължават да надграждат уменията си, защото светът винаги ще има нужда от тях. „Всеки може да пробие и да създаде своята печеливша компания. Няма никакво значение къде се намирате и дали в момента има финансова криза. Ако имате желание да растете и го покажете ясно, винаги ще се намери някой, който да ви чуе и да подаде ръка. Бизнесът се нуждае от все повече специалисти“, категоричен е изпълнителен директор на CloudFlare.