Биореактори с водорасли осигуряват енергията за сграда в Хамбург

До 2050 ще разполагаме с реактивни роботи, които ще осигуряват поддръжката на подобни постройки, твърдят експерти.

18.04.2013 | 10:27
Биореактори с водорасли осигуряват енергията за сграда в Хамбург

Многонационалната компания Arup създаде в Хамбург сграда с фасада от стъклени биореактори с водорасли, които генерират биомаса и топлинна енергия.

Системата осигурява също звукова и топлинна изолация на сградата. Биореакторите са 129 с размери 2.5 на 0.7 метра. Те са инсталирани на югозападната и югоизточната фасада на сградата. Контролират се от център за енергийно управление, в който слънчевата топлина и водораслите се съхраняват, за да се използват за затопляне на вода.

„Използването на биохимически процеси във фасадата на сградата за създаване на сянка и енергия е наистина иновационна концепция“, обясни Ян Вурм, ръководител на развойното звено на Arup Europe, цитиран от France Presse. Това може да стане рентабилно решение за производство на енергия в градските райони, затова е страхотно да видим идеята да се изпробва в действителна обстановка, допълва още Вурм.

В прогнозите на компанията сградите на бъдещето ще са като живи организми и ще реагират автоматично на околната среда и времето и на променящите се нужди на обитателите им.

Специалистите й са убедени, че до 2050 ще разполагаме с реактивни роботи, които ще осигуряват поддръжката, по етажите и на покривите ще има ферми, а фотоволтаичната боя ще е ежедневие.