Робот сканира 250 страници за минута

Машината е десет пъти по-бърза от захранваните ръчно традиционни скенери.

26.11.2012 | 15:26
Робот сканира 250 страници за минута

Японски учени разработиха най-бързия сканиращ книги робот, който може да чете и запише 250 страници за минута.

Новото устройство е дело на Масатоши Ишикава и на Йошихиро Уатанабе от Токийския университет и е наречено Book Flipping Scanning. Машината е десет пъти по-бърза от захранваните ръчно традиционни скенери, които постигат скорост едва 12 страници на минута.

Тайната на новия скенер е, че книгата се поставя под напрежение като колода карти. Кориците й са леко огънати и страниците й бързо се разлистват, точно както би правило отегчено дете, на което не му се чете и бързо ги разперва като ветрило, обяснява Масатоши Ишикава.

При новата система няма нужда от оператор, който да прелиства книгата страница по страница, тъй като малка роботизирана ръка ги отмята милиметър по милиметър и с голяма скорост.

Извивката на страницата след това се коригира с 3D система, така че да се сканира плоското й изображение. Но при този метод кориците на книгата се подлагат на натиск, за да става бързото им прелистване. Така че с нея не могат да бъдат сканирани ценни старинни ръкописни издания. Скоростният не може да чете също така вестници и списания.