Учени: Марсоходът е открил "нещо потресаващо"

Предстои специалистите да проверят още веднъж данните, за да се изключи грешка.

21.11.2012 | 08:41
Учени: Марсоходът е открил

При анализ на образци на марсианска почва марсоходът Curiosity е открил нещо крайно интересно, съобщиха учените от НАСА, цитирани от световните агенции. Въпреки това те отказват да уточнят какво точно е намерено. Предстои специалистите да проверят още веднъж данните, за да се изключи грешка.

„Получаваме данни от химическата лаборатория на бода на марсохода и тези данни са много интересни. Научна група щателно ги проверява”, заяви научният ръководител на мисията Джон Гротцингер.

По-рано с помощта на своя манипулатор Curiosity е взел марсиански пясък, който е бил изследван в лабораторията. Анализът е показал нещо „потресаващо", отбеляза Гротцингер. „Тези данни може да влязат в учебниците по история”, добави той.

Въпреки това специалистът отказа да говори за това, което съоръжението на НАСА е открило, като се позова на необходимостта от щателна проверка на получената информация.

Екипът и преди е попадал в подобна ситуация. По време на експеримент по анализ на състава на атмосферата на Марс първите измервания показали присъствие на метан.

„Ние от самото начало знаехме, че има риск въздух от Флорида, откъдето беше изстрелян марсоходът, да бъде превозен на Марс. Затова направихме измервания още веднъж,” каза ученият. При повторните изследвания метанът е изчезнал.