SpaceX изстреля успешно космически кораб до МКС

Crew Dragon транспортира четирима астронавти на НАСА 

16.11.2020 | 07:03 Редактор: Тодор Петров

SpaceX изстреля успешно за втори път космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция. Капсулата Crew Dragon беше изстреляна с ракета Falcon 9 в 19:27 ч. източноамериканско време, или 02:27 ч. българско, от космическия център "Кенеди" в Кейп Канаверал, Флорида. 

SpaceX транспортира астронавти на НАСА до Международната космическа станция. На борда на Dragon са трима американци и един японец. 

Това са командирът Майк Хопкинс и още двама американци - Виктор Глоувър и Шанън Уокър, единствената жена от мисията. Четвъртият астронавт на борда е японецът Соичи Ногучи. 

С успешното изстрелване се слага край на девет години на зависимост на космическата агенция на Съединените щати от Русия, след като американските совалки бяха извадени от експлоатация.

Полетът протече по план. Ракетата носител се отдели, върна се успешно на земята и се приводни на платформа в океана. 

Веднага след изстрелването, създателят на ракетата и капсулата Илън Мъск, който е заразен с коронавирус, коментира лаконично в Twitter - със сърце.

Успехът на НАСА и SpaceX беше приветстван и от действащия президент Доналд Тръмп, както и от Джо Байдън.

След 23 часа българско време предстои капсулата да се скачи с Международната космическа станция и да остане там в следващите 6 месеца. Следващата мисия с астронавти е планирана за март 2021 г., когато ще бъдат транспортирани един европеец, един японец и двама американци.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК