Човечеството оглупявало от 2000 години насам

Достигнали сме интелектуалния си връх още преди Христа и оттогава вървим надолу, твърди известен генетик от Станфорд.

13.11.2012 | 09:22
Човечеството оглупявало от 2000 години насам

Човечеството е достигнало умствения си връх преди около две хилядолетия и оттогава постепенно оглупява, смята уважаван американски специалист по генетика. Според Джералд Крабтрий от Станфордския университет един обикновен грък от петото столетие преди Христа, ако би могъл да попадне в нашето време, щеше да е най-интелигентният сред нас. Крабтрий свързва предполагаемия ни умствен упадък с развитието на земеделието, което ни позволява създаването на все по-гъсто населени общности.

В двете си статии в списание Trends in Genetics, светкавично вдигнали шум в Америка, Крабтрий признава, че неговата теория е "идея, която все още се нуждае от изпробване", и че сам би се радвал да я види опровергана.

Всъщност идеята звучи достатъчно логично: в древността, когато предците ни са били ловци-събирачи, наказанието за глупостта много често е било смърт. По този начин огромно еволюционно налягане е притискало предците ни, отсявайки най-умните и способните и предавайки само техните гени нататък.

Днес обаче нещата не стоят така. "Древният ловец-събирач, който не сполучвал да осигури храна и подслон, най-често е умирал, заедно с потомството си. Докато днешният финансов директор от Уолстрийт, който е направил сходна концептуална грешка, ще получи солиден бонус и ще бъде по-привлекателен като партньор. Очевидно екстремният естествен подбор е нещо от миналото".

Крабтрий има и друг коз: изследване на онези гени, които ни отличават от най-близките ни животински братовчеди и се смятат отговорни за интелигентността ни. Според генетика става дума за 2000 до 5000 гени. Само един или два от тези гени са мутирали и са се доразвили в последните три хилядолетия. Заключението на Джералд Крабтрий е, че като интелигентен вид човекът е достигнал своя пик преди две до шест хиляди години.