Мъж с роботизиран крак изкачи небостъргач

Революционната протеза има електромотори вместо мускули и разчита директни сигнали от мозъка.

05.11.2012 | 16:19
Мъж с роботизиран крак изкачи небостъргач

Революционен изкуствен крак, задвижван със сигнали от мозъка, помогна на американеца Зак Воутър да изкачи 103-етажния небостъргач "Уилис Тауър" в Чикаго. Воутър изпробва експериментарната бионична протеза по време на ежегодното благотворително състезание SkyRise Chicago.

Роботизираният крайник, снабден с два електромотора, може да възприема електронни импулси чрез колянното сухожилие и по този начин да служи като естествено продължение на ампутирания крак. Протезата тежи около пет килограма и според Воутър напълно му замества крака, загубен при катастрофа с мотоциклет.

 „Всичко мина страхотно. Протезата изпълни своята част, аз - моята“, похвали се Зак след състезанието.

„Това състезание беше като проучване за нас. Изпробвахме технологията в екстремни условия. Много малко пациенти биха я ползвали с подобна цел, но представянето беше блестящо“, заяви Джоан Смит, директор на чикагския Институт по рехабилитация, който от три години експериментира с роботизирани протези.

Воутър сподели, че подготовката му за състезанието се е състояла на малък ескалатор във фитнеса. Специалистите прекарали месеци в настройването на роботизирания крак, за да може той безотказно да разчита сигналите от мозъка.

След края на състезанието Зак се раздели с технологичното чудо, което ще остане при учените за доразработване. Революционната технология напредва с бързи темпове, но пускането й на масовия пазар най-вероятно ще е отнеме години. „Постигнахме много, но и ни остава още много. Трябва да направим устройството напълно сигурно, много повече от сегашния прототип“, обясни Ливи Харгроув от Института по рехабилитация.