Бразилската преса изостави Google News

Google News не ни помага да увеличаваме аудиторията си онлайн, коментират от Националната вестникарска организация в страната.

21.10.2012 | 09:35
Бразилската преса изостави Google News

Бразилската вестникарска асоциация е посъветвала членовете си да забранят на търсачката Google да публикува тяхно съдържание в продукта Google News. Всичките 154 члена на асоциацията, които формират около 90% от най-четната преса в страната, са се вслушали в съвета, предаде BBC.

Мотивите на асоциацията са, че Google News отказва да плати за използване на съдържанието от вестниците, като по този начин отклонява трафик от първоизточника. Позицията на Google е, че напротив- включвайки заглавия от уебсайтовете на вестниците търсачката прехвърля към тях трафик.

„Google News не ни помага да увеличаваме аудиторията си онлайн,” коментира президентът на асоциацията Карлос Фернандо Линденберг Нето.- „Показвайки заглавията и първите редове на статиите на интернет потребителите, търсачката намалява вероятността на читателите да потърсят и прочетат цялата история,” коментира Нето.
Членовете на Бразилската вестникарска асоциация се включиха към Google News през декември 2010.
Много други интернет сайтове и портали ще продължат да публикуват съдържание в Google News, съобщиха от асоциацията.