Един век от първия боен полет в Европа – дело на българи

На 16 октомври 1912 Радул Милков и Продан Таракчиев прелитат над Одрин.

16.10.2012 | 14:07
Един век от първия боен полет в Европа – дело на българи

Българската военна авиация, една от най-старите в Европа, празнува днес рождения си ден. На 16 октомври 1912 година Радул Милков и Продан Таракчиев извършват първия боен полет в Европа – разузнаване над Одрин в първата фаза на Балканската война. Двамата излитат със самолет "Албатрос" от базата си край Свиленград и успешно се завръщат, проучили турските укрепени позиции в Одрин. Успяват да хвърлят и няколко бомби над жп-възела в Караагач.

Началото на българското въздухоплаване всъщност е поставено още през 1892, когато поручик Васил Златаров и негов колега от българската армия летят с френския дирижабъл "Ла Франс". По-късно те успяват да убедят командването в нуждата от бойна авиация и през 1906 с указ на цар Фердинанд е създадено Въздухоплавателното отделение.

При обявяването на мобилизацията за Балканската война през септември 1912 отделението вече притежава обучени във Франция и Италия летци, самолети "Албатрос F-2" и "Блерио ХІ-1", и два балона.

В хода на войната флотилията се допълва с машини "Фарман", "Воазин", "Зомер", "Сикорски", "Бристъл" и "Ньопорт". След първия разузнавателен полет са осъществени и десетки бойни, с въздушни бомбардировки (противно на общоприетото мнение обаче това не е българско изобретение – година по-рано италианците използват въздушни бомби в Либия).

Към края на 1912 година българската бойна авиация наброява вече 23 самолета – колкото тази на Великобритания и повече от флотилиите на Италия, Япония и САЩ.

 

КАКВО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИЯ:
- Цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет (през 1910 година).
- Поручик Симеон Петров пръв в света успява да приземи самолет със спрял двигател – по време на обучение във Франция през 1912.
- Симеон Петров извършва първата нощна бомбардировка по време на Балканската война.
- Райна Касабова е първата жена, извършила боен полет – лети като наблюдател при един от полетите над Одрин.
- Милчо Митев и Джовани Сабели през 1913 извършват първото в света прелитане от континент на континент (от Европа до Азия).
- Първото военно летище в света е създадено от българската армия край Свиленград през 1912.
(повече интересни факти за българската авиация ще откриете тук).