Скокът на Феликс взриви интернет

Мисията на Баумгартнер стана най-гледаното събитие в YouTube, изпреварвайки дори встъпването в длъжност на Обама.

15.10.2012 | 13:11
Скокът на Феликс взриви интернет

Историческият скок на Феликс Баумгартнер от стратосферата, излъчен пряко у нас от телевизия Bulgaria ON AIR, се оказа едно от най-популярните събития в интернет и социалните мрежи за всички времена. Милиони хора по цял свят споделяха новините за напредъка на опита, снимките и видеото от скока. Над 7.3 милиона души проследиха пряко скока по канала на Red Bull Stratos в YouTube, който на моменти не успяваше да поеме трафика. Общо YouTube отчете над 8 милиона зрители за скока (включвайки и няколко други стриймове), което е абсолютен рекорд в историята на сайта, надминавайки с милион досегашното най-гледано събитие – встъпването в длъжност на Барак Обама през 2009.

Сайтът на Bulgaria ON AIR, където подвигът на Баумгартнер също се предаваше пряко, отчете рекорден брой посещения и за кратко дори блокира, претоварен от заявки.

Общо 40 телевизионни канала предаваха пряко приключението в 50 различни държави, Bulgaria ON AIR попадна в престижната компания на канали като Discovery Channel (за САЩ), Sportsnet (Канада), BBC и National Geographic, които подготвят и специални документални филми за мисията.

Във Facebook авантюрата също счупи рекорди, включително и на страницата на Bulgaria ON AIR. Само за половин час първата разпространена снимка на току-що кацналия Феликс бе споделена над 29 000 пъти в социалната мрежа и събра повече от четвърт милион харесвания.

"Беше по-трудно, отколкото очаквах. Когато застанеш там горе, на върха на света, ставаш толкова смирен – сподели след скока Феликс. – Вече не мислиш за рекорди и постижения, за научни данни. Единственото, което искаш, е да се върнеш жив".

Милионите зрители затаиха уплашено дъх в началото на свободното му падане, когато изглеждаше, че Баумгартнер се върти неконтролирано (една от най-големите опасности при скока). "Докато се въртях през първите 10-20 секунди, не мислех изобщо за живота си, яд ме беше, че мога да изпусна рекорда. Посветих седем години на това нещо... Когато попаднеш в тази адска въртележка, никога не знаеш дали можеш да се измъкнеш от нея, или не. Естествено, че беше ужасяващо", разказа Феликс. Той добави, че му е трудно да опише усещането от падането със свръхзвукова скорост, защото "в такъв костюм ти на практика не го усещаш".

Баумгартнер потвърди, че това вероятно е бил последният му скок. Той планира да се ожени за приятелката си Никол и да се посвети на кариера като въздушен спасител в САЩ и Австрия. "Но на първо време ще ида до Лос Анджелис да разпусна няколко дни... ще е страхотно разпускане, вярвайте ми", завърши Феликс.