Балонът на Феликс Баумгартнер излетя успешно

Гледайте на живо в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR. Задайте въпросите си към специалните ни коментатори.

14.10.2012 | 16:06
Балонът на Феликс Баумгартнер излетя успешно

(Обновена в 18.40)

Балонът на Феликс Баумгартнер излетя успешно преди няколко минути. Капсулата ще се издига в продължение на два часа.

Рядка привилегия е да станем свидетели на събития, които ще бъдат вписани в книгите с рекорди и в учебниците по история. Телевизия Bulgaria ON AIR излъчва пряко днес опита на Феликс Баумгартнер да скочи от стратосферата (36.6 км височина) и да подобри абсолютния рекорд за най-дълго свободно падане.Участвайте в нашето предаване и задайте въпросите си към коментаторите ни - полковник доц. д-р Любомир Алексиев, председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, професор Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН, и главен асистент Марин Петров от Техническия университет. Пишете ни на нашата страница във Facebook (www.facebook.com/BulgariaONAIR).

Освен популярност и място в историята, екипът на Феликс Баумгартнер има и една по-практична цел - да спомогне за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата. Заради това негов медицински ръководител е доктор Джонатан Кларк - съпругът на Лоръл Кларк, която загина в трагедията със совалката "Кълъмбия".

По стечение на обстоятелствата Феликс прави своя опит именно на 14 октомври, точно 65 години след деня, в който полковник Чарлс "Чък" Йегър със своя Х1 пръв успя да счупи звуковата бариера. Подходящо съвпадение за Баумгартнер, който при успех ще стане първият човек, надхвърлил скоростта на звука в свободно падане, без помощта на машина.

Два часа преди планирания старт в Розуел, Ню Мексико все още духаше твърде силен югоизточен вятър (11.5 км/ч). Поради тази причина излитането бе отложено три пъти.