Феликс преди скока: Имам най-добрия екип

Ако успее днес, Баумгартнер ще се нареди в историята до Чък Йегър, преодолял пръв звуковата бариера точно преди 65 години.

14.10.2012 | 09:22
Феликс преди скока: Имам най-добрия екип

Остават броени часове до "приключението на десетилетието": днес Феликс Баумгартнер отново ще направи опит да скочи от стратосферата (36 км височина), да преодолее звуковата бариера при падането си и да подобри наведнъж пет брадясали рекорда. Bulgaria ON AIR ще предава пряко старта (студиото ни започва в 14:30, можете да зададете своите въпроси към коментаторите във Facebook-страницата ни - www.facebook.com/BulgariaONAIR). Вечерта преди старта метеорологичната прогноза си остава благоприятна, а Феликс използва момента да отговори на въпроси на медиите

При цялото това чакане как успявате да запазите позитивизма си?

- Тук съм със семейството и приятелите си, които ме подкрепят. Ходя във фитнеса и се опитвам да не губя форма. Написал съм си домашното и съм присъствал на всички срещи с екипа, в който имам вяра. И всички чакаме времето да се оправи.

Подготовката ви ли ви кара да се чувствате толкова сигурен, че ще изпълните мисията?

- От техническа гледна точка, аз имам най-добрия екип. Що се отнася до мен, аз съм подготвен, откакто започнах да скачам. Работил съм за проект като този от дете, когато започнах да се уча от хора като Джо Китингър. И след като той е в моя екип, знам, че с мен са най-добрите в тази област.

Когато завършите успешно тази мисия, какъв ще бъде най-важният ви принос към науката? 

- Разбира се, ще бъда горд да стана първия човек, преминал звуковата бариера при свободно падане. Но знам, че всъщност целият опит е с цел да се направи по-сигурен скафандър за космическите туристи и пилоти. Знам, че семейството и приятелите ми ще бъдат много щастливи, като се завърна успешно на Земята.

Има и един друг аспект, който личи от безбройните съобщения, които получавам всеки ден. Пишат ми хора от цял свят. Едно 13-годишно момче, което се бори с рака, ми каза: 'Начинът, по който работиш в този проект, ми помага и аз да се боря в моята битка". Такива послания са голяма мотивация за мен.

Какви са шансовете за старт в неделя?

- Трудно е да се каже, но ние разчитаме на прогнозите на метеоролога Дон Дей. Всеки старт в миналото ми е показвал, че Дон е винаги точен.

Какво означава за вас вниманието, което първият опит привлече по света?

- Важно е хората да продължават да говорят за него. Сега, като видяха колко трудно е да се обяви стартът, ще могат да оценят по-добре проекта.

Ако постигнете целта си именно в неделя, на 14 октомври, това ще съвпадне с годишнината от деня, когато Чък Йегър премина за пръв път звуковата бариера със самолета си - през 1947?

- 65 години по-късно това означава, че все още има предизвикателства и че не бива да се отказваме, а да се изправяме срещу тях. Ще съм горд да стана част от тази група изследователи.