До стратосферата с балон, по-тънък от косъм

Феликс Баумгартнер разчита за дръзкия си опит на полиетилен, който в разгънато състояние би покрил 161 декара.

13.10.2012 | 16:21
До стратосферата с балон, по-тънък от косъм

Не е за вярване, че материал с дебелина едва две стотни от милиметъра (20 микрона, по-тънък от косъм) е способен да издигне пилотирана херметична капсула на почти 37 километра височина в стратосферата. Все пак тъкмо това ще се случи утре при благоприятно време в Розуел, Ню Мексико - високотехнологичният балон на мисията Red Bull Stratos ще бъде надут и ще отведе прочутия парашутист Феликс Баумгартнер към най-смелото му приключение. Bulgaria ON AIR ще предава пряко опита за едновременно счупване на пет удивителни рекорда, студиото ни започва в 14:30 българско време.

Балонът, който трябва да издигне капсулата до стратосферата, е изработен от специален полиетиленов филм и е с рекордни размери - разстлана по земята, тъканта би покрила 161 декара площ. Полиестерни шевове усилват здравината му. Общото тегло в ненадуто състояние е към 1680 килограма.

Балонът ще бъде напълнен с хелий - инертен, незапалим, по-лек от въздуха газ. При изкачването обемът му ще е около 850 000 кубични метра - десеткратно повече от балона, с който Джо Китингър осъществи своя рекорден скок от 31 километра височина през 1960. Две големи цистерни с хелий ще са необходими за запълване на този обем.

При излитането височината на балона ще е колкото на 55-етажна сграда. Заедно с въжетата и капсулата целият апарат ще е висок 211 метра, затова за старта са важни не само повърхностните ветрове, но и тези на височина до около 300 метра (по-силен порив може да доведе до усукване или дори разкъсване). Скоростта на изкачване ще е около 350 метра в минута, а в някои точки - дори над 400 метра.