Учени: Въпросът е костюмът на Баумгартнер да издържи

Трима именити български учени в студиото на Bulgaria ON AIR за скока от ръба на космоса.

12.10.2012 | 13:31
Учени: Въпросът е костюмът на Баумгартнер да издържи

Три утвърдени имена на българската наука ще гостуват в специалното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на скока на Феликс Баумгратнер. Наши специални коментатори ще бъдат полковник доц. д-р Любомир Алексиев, председател на Българското сдружение по авиационна, морска и космическа медицина, професор Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН, и главен асистент Марин Петров от Техническия университет.

Ако времето в Ню Мексико остане благоприятно, студиото ни ще започне в 14:30 в неделя, половин час преди началото на прякото предаване от Розуел. Можете да зададете своите въпроси към експертите сега или по време на предаването, чрез страницата на Bulgaria ON AIR във Facebook (www.facebook.com/BulgariaONAIR).

„Най-голямата опасност при такъв скок, от височина 36 километра, е свързан с намаленото атмосферно налягане. Това може да доведе до хипоксия и термален стрес”, коментира доц. д-р Любомир Алексиев.

„Опитът ще бъде успешен – сигурен е Марин Петров, главен асистент в катедра Въздушен транспорт на Техническия университет. - Техниката е достатъчно надеждна. Скокът ще бъде безспорен принос за науката, за безопасността на космическите полети и е крачка напред в изобретяването на бъдещи пособия за напускане на леталния апарат при аварии на големи височини". Петров има опит като борден инженер на хеликоптер, освен това е експерт по безопасност на полети и експлоатация на въздушни превозни средства.

Доцент Валери Голев от Физическия факултет на СУ, също е оптимист. Според него „най-голямото предизвикателство е костюмът на Баумгартнер да издържи при преминаването към свръхзвукова скорост”. Именно това е било слабото звено при опитите за преминаване на скоростта на звука в миналото.

И според проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания на БАН, опитът ще бъде успешен. Според Гецов най-големият принос за науката ще е наблюдението над психофизиологичните реакции на човешкия организъм. "Този полет може да стане вододел за бъдещето на гражданската авиация, в частност за системите за сигурност и аварийно напускане на космолетите", смята професорът.