Скокът от космоса пренасрочен за неделя

Баумгартнер се готви за повторния си опит, Bulgaria ON AIR ще го предава пряко.

11.10.2012 | 14:30
Скокът от космоса пренасрочен за неделя

Историческият скок на Феликс Баумгартнер от стратосферата може най-после да се състои тази неделя, съобщиха организаторите на мисията Red Bull Stratos. Насроченият за вторник старт бе първоначално отложен, а след това и отменен заради неочаквано силни ветрове. Метеоролозите обаче разчитат, че в неделя ще има подходящ за излитане прозорец, с тихо време. В щаба на мисията отново включиха обратното броене, стартът е предвиден за 15:00 в неделя, ако всичко е наред. Bulgaria ON AIR ще е единствената българска телевизия, която ще излъчи в пряко предаване приключението на десетилетието, съпроводено от коментарно студио.

За излитането е необходимо затишие не само на повърхността, но и на височина до около 250 метра. В надутия си вид огромният и извънредно крехък (с дебелина едва две стотни от милиметъра) балон е висок около 101 метра – колкото 55-етажна сграда. Като добавим въжетата и висящата под тях капсула, целият апарат достига 222 метра височина. Ще е извънредно опасно, ако възникнат ветрове в горната му част, преди балонът да е набрал скорост.

Главният метеоролог на мисията Дан Дей разчита, че подходящи условия ще има в неделя.

Междувременно самият Феликс продължава да тренира усилено. Той призна, че отлагането на старта във вторник е било "тотално разочарование".

"Когато Арт (директорът на мисията) ми каза, че отлагаме, отначало мислех, че се шегува", разказа Баумгартнер. "Нямах представа какво става с балона, бях в капсулата. Искам да приключим с това тази година. Стигнахме толкова далеч, че няма как да се откажем. Тук сме, имаме резервен балон, имаме достатъчно хелий, значи всичко е наред. Дали ще стане утре или идната седмица, няма значение".

Джо Китинджър, чийто рекорд отпреди 52 години Баумгартнер се опитва да подобри, окуражи австриеца. "Напрежението върху него е огромно, но той трябва да има търпение. Навремето аз трябваше да чакам 30 дни, преди да възникнат подходящи условия за излитане".