Нобел за изследване на клетъчните рецептори

Работата на американците Лефковиц и Кобилка открива пътя към нов тип лекарства без странични ефекти.

10.10.2012 | 14:04
Нобел за изследване на клетъчните рецептори

Двама американци си поделят тазгодишната Нобелова награда за химия, съобщиха от организационния комитет на най-престижния приз в науката. Лауреати на наградата, която върви с парична премия от 1.2 млн. долара, са Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка за проучванията си върху клетъчните рецептори – механизмите, от които зависи как клетките реагират на околната си среда. Това откритие може да отвори пътя към революция във фармацевтиката.

Лефковиц, който работи в университета Дюк и медицинския институт "Хауърд Хюз", и Кобилка, от Станфордския университет, работят по проблема още от 1968 година. За изминалите четири десетилетия те успяха да идентифицират структурата на g-протеина, на който са основани клетъчните рецептори. Миналата година двамата успяха да заснемат един от тези рецептори в процес на активация.

Откритията на двамата професори са от особено значение за фармацевтичната промишленост. Около половината от съвременните лекарства функционират чрез тези рецептори, включително бетаблокерите, психиатричните и противоалергичните средства.

Проучванията на Лефковиц и Кобилка отварят пътя към създаването на медикаменти с избирателно действие, които да влияят единствено върху болните клетки в тялото и да не засягат останалите. Това би елиминирало огромна част от нежеланите странични ефекти на съвременните лекарства.