Скокът от космоса – най-рано в четвъртък

Стигнахме толкова далеч, няма начин да се откажем, писа Феликс Баумгартнер в Twitter.

10.10.2012 | 11:54
Скокът от космоса – най-рано в четвъртък

Най-рано в четвъртък ще бъде направен повторен опит за старт на мисията Red Bull Stratos, обявиха организаторите й. Амбицията на австрийския парашутист Феликс Баумгартнер да скочи от 36.7 километра височина бе осуетена на два пъти вчера – първо от силни ветрове на около 300 метра, и после, при вече започнало стартово броене, от силен наземен порив, който усука балона му. Телевизия Bulgaria ON AIR предаваше пряко опита.

От екипа на Баумгартнер уточниха, че опитът е отложен "с минимум 48 часа". По-късно днес ще бъде преценено дали метеорологичната прогноза за четвъртък е достатъчно оптимистична.

Ако успее, Феликс ще счупи наведнъж пет брадати рекорда: ще стане първият човек, преодолял звуковата бариера при свободно падане, ще направи най-височинния скок в историята, най-високия полет с управляем балон (който е и най-големият досега), и най-дългото свободно падане.

"Единственото важно нещо е какво вършим сега, какво постигаме в настоящето. Стигнахме толкова далеч, няма начин да се откажем", сподели Феликс в Twitter след разочарованието във вторник.

Дръзкият опит на австриеца не е само за адреналин и медийно внимание. Ако успее, Баумгартнер ще помогне за разработването на нови спасителни протоколи за космонавти. Ако скачането с парашут от такава височина се окаже възможно, това ще даде надежда на потърпевшите при катастрофи като тази със совалката "Кълъмбия" през 2003. Неслучайно главен медик в екипа на Феликс сега е доктор Джонатан Кларк, съпруг на загиналата с "Кълъмбия" Лоръл Кларк.