Вятър провали "приключението на века"

В последния момент опитът на Феликс Баумгартнер бе отложен, при подходящо време ще се проведе в сряда.

09.10.2012 | 20:47
Вятър провали

Повторна поява на силен вятър отложи с поне още един ден мисията Red Bul Stratos. В 20:30 българско време в командния център в Розуел започна обратното броене и надуването на балона, но осем минути по-късно бе съобщено, че старт няма да има. Вятърът достигна скорост от трийсетина километра в час - твърде силен за летателен апарат от този тип.

Вероятно опитът за подобряване на няколко рекорда ще бъде подновен в сряда, но това зависи от метеорологичната прогноза. Очакванията на експертите са времето да се влоши в близките дни.

Ако все пак бъде разрешен старт утре, ще трябва да се използва резервният балон, тъй като деликатната материя позволява само едно надуване. 

По план балонът ще се издига в продължение на около 2 часа и 45 минути, докато достигне височина от 36.7 километра. После Феликс ще се подготвя петнайсетина минути, преди да отвори вратата на капсулата и да прекрачи отвън. Секунди по-късно той вече ще лети към земята със свръхзвукова скорост.

Само в ефира на Bulgaria ON AIR можете да проследите целия смел опит, с предисторията, подготовката, изкачването, самия скок и реакциите след него. Очаквайте развитие и нов начален час за този опит, определен от световни медии като най-дръзкото приключение на десетилетието.

Гледайте как човекът прекрачва една нова граница. В ефира на Bulgaria ON AIR или на www.bgonair.bg.