Естония, САЩ и Германия най-свободни в интернет

В Узбекистан, Сирия, Китай, Куба и Иран глобалната мрежа е под контрола на властите.

25.09.2012 | 08:58
Естония, САЩ и Германия най-свободни в интернет

Естония, САЩ и Германия заемат водещи позиции в класацията на страните по равнище на свобода в интернет, показва доклад на неправителствената организация Фрийдъм хаус "Свободата в мрежата 2012".

Според авторите лидер в списъка от общо 47 държави е Естония, която е сред най-развитите в технологично отношение в света. Населението й има достъп до най-различни електронни услуги, включително е-правителство.

"Естония се превърна в пример за това как свободният достъп до интернет е стимул за развитие на обществото", се казва доклада. Свободата на словото според организацията не се нарушава, като в същото време властите са въвели строги закони за защита на личната информация.

САЩ, заемащи второ място, отстъпват на други страни по скоростта на интернет и тарифите, но пък там свободата на достъп не се нарушава и няма никакви филтри, пише в доклада. Забранена е детската порнография, има правила за публикуването на лична информация и се защитават авторските права.

Сред първата тройка в списъка е Германия, където според Фрийдъм хаус в последно време се засилва контролът от страна на полицията и специалните служби.

В челната десетка са още Австралия, Унгария, Италия, Филипините, Великобритания, Аржентина и ЮАР. Русия е на 30 място по свобода в интернет и я задминават страни като Кения (13), Нигерия (15) и Уганда (17). Украйна е на 12-о място, Беларус - на 37-мо.

Най-зле по мнението на Фрийдъм хаус е положението в Узбекистан, Сирия, Китай, Куба и Иран, където глобалната мрежа е под контрола на властите.