Приложение за iPhone помага да изберете съня си

Софтуерът, наречен Dream:ON, вече е достъпен базплатно в онлайн магазина на Apple.

10.04.2012 | 12:08
Приложение за iPhone помага да изберете съня си

Революционно ново приложение за iPhone може да ни помогне сами да избираме какво да сънуваме, надяват се създателите му. Разработен от компанията Yuza, софтуерът се нарича Dream:ON и вече е достъпен в онлайн магазина на Apple (вижте видео). Авторът на идеята Ричард Уайзман, професор по психология в Хъртфордшърския университет, призовава всички желаещи да участват в експеримента, който трябва да потвърди дали приложението работи. Според Уайзман ще са необходими поне няколко хиляди доброволци и най-малко година, преди да се пристъпи към оценка на резултатите.

Концепцията всъщност е проста. Приложението следи движенията на тялото, докато спим, и когато те спрат – обикновено това свидетелства, че сънуваме – започва да въпроизвежда предварително заданения от нас звуков пейзаж. Безплатната версия на Dream:ON включва няколко такива, симулиращи разходка из гората или излежаване на плажа, и още десетки други, за които ще трябва да доплатите. Според теорията на Уайзман слушането на характерни звуци може да подтикне мозъка да насочи съня в съответната посока.

Накрая приложението ви събужда в зададения от вас час, така че да си спомняте съня си. Професорът твърди, че сънуването на приятни сънища преди ставане ни помага да се чувстваме щастливи и свежи през деня. След събуждане можете да отбележите във Facebook онези свои приятели, които сте видели в съня си.