Почина създателят на Porsche 911

Фердинанд Александър Порше остави след себе си дизайнерска философия, която е актуална и до днес.

06.04.2012 | 12:33
Почина създателят на Porsche 911

Председателят на Борда на директорите на Porsche AG – професор Фердинанд Александър Порше, e починал късно снощи в Залцбург на 76 години, съобщиха от централата на компанията. Известен като създателят на легендарния модел 911, Фердинанд Александър е роден на 11 декември 1935 в Щутгарт. Той е най-големият син на Доротея и Фери Порше и внук на основателя на компанията Фердинанд Порше.

През 1963 той създава дизайна на Porsche 901, който впоследствие се превръща в 911. Силуетът на колата е запазен в оригиналния си вид цели 6 поколения по-късно, превръщайки се в нарицателно за приемственост в автомобилния дизайн. През 1972 Фердинанд Александър основава Porsche Design Studio.

Сред другите велики творения на Фердинанд Александър Порше са състезателното Porsche type 804, участвало в състезания от Формула 1, както и Porsche 904 Carrera GTS, която днес се смята за една от най-красивите състезателни коли на всички времена.

Изпълнителният директор на Porsche AG Матиас Мюлер отдаде своята почит, заявайки: “Всички в Porsche скърбим заради смъртта на Фердинанд Александър Порше. Като създател на 911 той утвърди дизайн, който формира и най-новите ни модели. Неговата философия е наследство, което ние ще пазим с чест.”