Коли без шофьор тръгват по британските пътища

Безпилотните автомобили разчитат на видеокамери и лазерни сензори, за да определят позицията си и да избягват сблъсъци.

02.04.2012 | 16:41
Коли без шофьор тръгват по британските пътища

Учени от Оксфордския университет планират до няколко месеца да пуснат първия безпилотен автомобил по британските пътища. Машината, която е модифициран вариант на военния джип BAE Wildcat, ще бъде програмирана с триизмерна карта на маршрутите около Оксфорд и Уудсток. В следващите седмици екипът ще внесе официална молба до правителството да одобри модела за движение по обществени пътища.

Роботизираният автомобил използва серия от сензори, включително видеокамери и лазери, за да определя местоположението си. Той отчита също присъствието на други машини на пътя и при нужда може да предприеме действия за избягването им – нещо, което досегашните безпилотни модели, основани върху GPS технологии, не бяха в състояние да правят.

Професор Пол Нюман, ръководител на групата по мобилна роботика в университета, разкри, че колата е изпробвана за пръв път миналата седмица на частен път в университетския парк Бегброук.

До момента проектът е подкрепен от авиостроителя BAE и автомобилния гигант Nissan, а също и от британското правителство, което отпусна 2 млн. лири субсидия.

В САЩ, технология за управление на коли без шофьор вече бе представена от Google, а местните власти в Невада дори издадоха разрешение за тестване на автоматизираните машини по пътищата на щата.

Законът обаче все още се изисква по време на тестове в автомобилите да има поне двама души.