Писатели заведоха три дела срещу Apple

Китайските автори се оплакват от непозволено търгуване с техни творби и искат 2.3 млн. паунда обезщетение от американската компания.

19.03.2012 | 15:48
Писатели заведоха три дела срещу Apple

Група от китайски писатели заведе три дела срещу Apple за неспазени авторски права, пише BBC. Авторите обвиняват американската компания, че продава 59 техни произведения в своя App Store, без да има разрешение за това. Искът е в размер на 23 млн. юана или 2.3 млн. британски паунда.

Говорител на електронния гигант заяви, че компанията приема сериозно всяко оплакване, свързано с нарушени авторски права. “Ние самите сме носители на авторски права, затова разбираме колко е важно да ги защитаваме,” коментира Каролин Ву от Apple.

Адвокатът на писателите съобщи, че веднага след завеждането на делата, някои от заглавията са били свалени от онлайн магазина на Apple. Скоро след това обаче, някои от тях са се появили отново.

Според условията на компанията, всеки разработчик трябва сам да следи за спазване на авторските си права, когато публикува материал в App Store. Това е поредното оплакване срещу Apple в Китай. Последното дело бе заведено от софтуерната компания Proview, която обвини американската фирма в непозволено използване на името “iPad”.