GM и NASA разработват роботизирана ръкавица

Тя ще намалява умората в ръцете, както и рискът от наранявания при изпълняване на тежки операции.

16.03.2012 | 14:17
GM и NASA разработват роботизирана ръкавица

General Motors и Nasa работят по роботизирана ръкавица, съобщават от централата на автомобилния концерн. Според тях, новият продукт може да е от полза както на работниците в автомобилните заводи, така и на астронавтите. Ръкавицата ще облекчи натоварването и ще намали потенциалния риск от травми и наранявания, при извършване на монотонни и тежки операции. Създателите твърдят, че ръкавицата намалява наполовина нужното усилие за извършване на дадена задача.

Официално, устройството, което е известно като K-glove или Robo-Glove, е вдъхновено от друг съвместен проект на двете организации — роботът Robonaut 2 (R2), който от 2011 е сред постоянните жители на Международната космическа станция.

При стартирането на разработката на R2 през 2007 година едно от главните изисквания към него е да може да борави с инструменти, предназначени за хора. Развойният екип тогава успява да постигне безпрецедентна до момента сръчност, използвайки сензори, модули и еластомери, наподобяващи нервите, мускулите и сухожилията в едно от най-сложните изобретения на природата — човешката ръка.

Как работи Robo-Glove? Изпълнителни модули са вградени в горната част на ръкавицата. Именно те осигуряват подкрепа на човешките пръсти при осъществяване на захвата. Специални сензори, разположени във върховете на пръстите на ръкавицата регистрират мигновено момента, в който операторът хваща съответния инструмент, изпращайки сигнал до изкуствените сухожилия. Те от своя страна се съкращават и изтеглят пръстите в позиция на захват, изчаквайки команда за освобождаване от същите сензори. 

GM и NASA са изпратили 46 заявки за патенти при R2, сред които 21 на брой за механизма на ръката на R2 и четири само за Robo-Glove. Първият прототип на ръкавицата е бил завършен през месец март 2011 година, а второто поколение идва три месеца по-късно. Тъканта, от която е изработена ръкавицата е производство на компанията Oceaneering Space Systems – същата, която доставя и "кожата” на робота R2.

Сътрудничеството между NASA и GM в разработката на ключови технологии има зад гърба си дълга и богата история, която започва през 60-те години на миналия век с развойната дейност в областта на навигационното оборудване на космическите апарати за мисиите от програмата Apollo. GM играе жизненоважна роля и в разработката на лунния автомобил (Lunar Rover Vehicle) – първото превозно средство, управлявано от човек на повърхността на Луната.