Най-силната слънчева буря от години ни удря тази сутрин

Слънчевите частици може да прекъснат електрозахранването на цели райони, авиокомпаниите готови да отменят някои полети.

08.03.2012 | 07:53
Най-силната слънчева буря от години ни удря тази сутрин

Най-голямата слънчева буря от поне пет години ще засегне Земята тази сутрин между 8 и 12 часа българско време. Колосално изригване в слънчевата корона изпрати към Земята потоци от заредени частици, пътуващи със скорост над 6.4 млн. км/ч.

Авиокомпаниите и електроразпределителните дружества са в състояние на повишено внимание. В миналото слънчеви бури са обърквали графика на полетите и са прекъсвали електроснабдяването на цели региони. През 1989 буря остави без ток над шест милиона души в канадската провинция Квебек.

Авиопревозвачите вероятно ще пренасочат или отложат полетите в близки до полюсите райони, където слънчевата радиация ще се усети най-силно. Освен това бурята може да доведе до комуникационни сривове и да увреди някои сателити, включително тези от системата за глобално позициониране - GPS.

Влиянието на слънчевите бури върху здравето на хората още не е напълно изследвано, но се предполага, че те могат да предизвикат главоболия, сърдечни смущения и други неразположения.

При сблъсъка си с атмосферата слънчевите частици може да предизвикат за кратко визуални феномени, сходни с полярните сияния. Заради облачното време обаче е малко вероятно те да бъдат наблюдавани от България.

Според астрофизика Харлан Спенс, цитиран от Reuters, бурята потвърждава постоянното нарастване на слънчевата активност, която трябва да достигне пика си през 2013 година.