Samsung се концентрира в OLED телевизорите

Изоставащият бизнес с LCD панели ще бъде прегрупиран в новата фирма Samsung Display Company Ltd.

20.02.2012 | 12:29
Samsung се концентрира в OLED телевизорите

Най-големият производител на телевизори в света – Samsung Electronics Co. – ще се концентрира в разработката и използването на новата OLED технология, съобщава Reuters. LCD отделът на корейците, който продължава да трупа загуби, ще се отцепи и ще се превърне в отделна компания под името Samsung Display Company Ltd. Анализатори обобщават, че силните години на LCD телевизорите са отминали, след като клиентите в развитите пазари вече са подменили старите си кинескопни уреди, а пазарът е допълнително подбит от евтини китайски продукти.

Според прогнозите, пазарът на LCD телевизори ще се свие с 8% до 2015, а OLED технологията ще отбележи ръст от 12% до 2018. Sony Corp. се отказа от LCD матриците на Samsung през декември, а от Sharp Corp. обявиха, че ще съкратят наполовина производството на LCD телевизори в завода си в западна Япония.

Panasonic, Sony и Sharp заедно очакват загуби в размер на 17 млн. долара през 2012. През миналата година LCD подразделението на Samsung e отчело загуби от 666 млн. долара.