Apple заведе поредното дело срещу Samsung

Нарушени авторски права са причина за новия спор между двете компании.

13.02.2012 | 17:16
Apple заведе поредното дело срещу Samsung

Apple e завeла ново дело срещу Samsung за нарушение на авторски права, съобщава Reuters. Според американците, устройството Galaxy Nexus, което използва най-новата версия на софтуера на Google - Android, копира някои от функициите, които потребителите очакват от устройствата на Apple. Като такива се смятат възможността на Nexus да бъдe отключен с помощта на плъзгащо се изображение, както и търсенето на информация чрез гласови команди.

От Samsung коментираха, че са наясно със заведеното дело и ще продължат да „защитават правата върху интелектуалната си собственост, опровергавайки обвиненията на Apple.” Новото дело е поредната страница от историческата война между двете компании. През април 2011 американците обвиниха Samsung в незаконно копиране на дизайнерски елементи на iPhone и iPad в техни продукти, както и в осезаема прилика на иконите.

Galaxy Nexus e първото устройство, което използва 4.0 версията на Android. През октомври премиерата на мобилния телефон беше отложена в знак на уважение към починалия съосновател на Apple – Стив Джобс. Най-новата версия на софтуера вече е разпространена и в устройствата на HTC Corp. и Motorola Mobility, които поотделно също водят дела с Apple.