ФБР удари Megaupload в най-голямата акция срещу пиратството

До 50 години затвор заплашват основателите на сайта за обмен на файлове, обвинени в кражби на стойност 500 млн. долара.

20.01.2012 | 10:21
ФБР удари Megaupload в най-голямата акция срещу пиратството

Американското правителство осъществи един от най-сериозните си удари срещу интернет пиратството, като в четвъртък срещу петък затвори Megaupload – един от най-популярните световните сайтове за обмен на файлове. Срещу седем от основателите на сайта са повдигнати обвинения в рекет, пране на пари и кражба на авторски права в особено големи размери. Адвокатът им Иън Роткен вече обяви, че клиентите му ще се защитават "яростно" срещу "погрешните" обвинения. Според него акцията била "маскирана гражданска война".

Според обвинителите сайтът Megaupload е нанесъл щети на оригиналните собственици на интелектуални права на стойност най-малко половин милиард долара. Това ще е един от най-големите, а може би и най-големият, процес за защита на авторското право в САЩ.

Megaupload бе един от най-старите и популярни сайтове за обмен – в него потребителите можеха да качват каквото съдържание поискат, което останалите потребители да теглят. Собствениците на сайта предупреждаваха, че не носят отговорност за съдържанието, което най-често включваше пиратски копия на нови филми, музикални албуми, книги, видеоигри и прочие. Megaupload предлагаше безплатно теглене, но при ниска скорост, и гарантираше по-висока скорост само срещу платен абонамент. Според обвинението основателят му Ким Шмиц, по-популярен като Ким Дотком, е спечелил над 175 милиона долара от злоупотребата с авторски права. Следователите твърдят, че Megaupload дори е плащал на определени потребители, за да го зареждат с незаконно съдържание. Ако Шмиц и партньорите му бъдат признати за виновни, могат да получат до 50 години затвор.

Повечето задържани са жители на Окланд, Нова Зеландия. Местната полиция ги арестува по молба на американското Федерално бюро за разследване. В хода на операцията са конфискувани пари в брой и други активи на обща стойност 50 млн. долара.

Акцията дойде само ден след масовия интернет протест срещу планираните от Вашингтон по-твърди мерки срещу пиратството. В него се включи дори ползващата се с добра репутация Wikipedia.

След арестите нашумялата хакерска група "Анонимните" нанесе ответен удар, като за кратко блокира сайтовете на Американския департамент по правосъдието и на Асоциацията на американската звукозаписна индустрия.