Великобритания ще налага водородните коли

Правителството на Острова стартира инициатива за популяризиране на автомобилите, задвижвани с водородна горивна клетка.

18.01.2012 | 16:11
Великобритания ще налага водородните коли

Британското правителство стартира инициатива за комерсиализиране на водородните автомобили. Тя се казва UKH2Mobility и има за цел да установи каква инвестиция е нужна за изграждането на инфраструктура за зареждане с водородно гориво, която ще направи технологията по-атрактивна за клиентите. Идеята беше подкрепена от 13 компании, заемащи ключови позиции в секторите – търговия с гориво, инфраструктурно изграждане и обществени услуги.

"Водородното гориво става все по-разпознаваемо като една от реалните перспективи за постигане на по-екологична мобилност,” заяви министърът на бизнеса и предприемачеството Марк Приск.

Според него масовата поява на водородни автомобили може да започне до 2-3 години, като правителството има намерение да превърне Великобритания в един от водещите производители и износители на технологията за световните пазари. „Инициативата UKH2Mobility ще развие задвижването с водородна горивна клетка и ще утвърди Великобритания като сериозна фигура в производството и използването на такива автомобили и съпровождащата ги инфраструктура,” допълни Приск.