Apple спря продажбите на iPhone 4S в континентален Китай

Премиерата на iPhone 4S в Пекин беше съпроводена от сблъсъци с полицията.

13.01.2012 | 15:10
Apple спря продажбите на iPhone 4S в континентален Китай

Премиерата на iPhone 4S в Пекин беше придружена от размирици и сблъсъци с полицията, пред едно от двете представителства на компанията в китайската столица. Точно в 7 часа сутринта магазинът трябвало да отвори, но това така и не се случило. В резултат, стотиците хора, нощували на открито при минусови температури, започнали да замерят сградата с яйца. Служителите на търговския център се обърнали към полицията, която отблъснала тълпата.

Говорител на Apple заяви, че магазинът не е бил отворен, заради опасения за сигурността на служителите, което е принудило ръководството да спре продажбите на iPhone 4S във всички магазини на Apple в континентален Китай. По непотвърдена информация решението е било продиктувано и от наличието на организирани групи от прекупвачи в тълпата, които разграбват продуктите на компанията още в първия ден и впоследствие ги препродават на по-висока цена.

Това е вторият случай за по-малко от година, в който този магазин на Apple в Пекин е принуден да затвори, в опит да представи нов продукт на местния пазар. През май четири човека бяха ранени, а стъклена врата беше счупена от побесняла тълпа, очакваща премиерата на таблета iPad2.