25 хиляди долара струва регистрацията на уникален домейн

През май 2012 година ICANN ще предостави информация за първите регистрирани имена.

12.01.2012 | 10:51
25 хиляди долара струва регистрацията на уникален домейн

От днес всяка дума може да бъде регистрирана като домейн.  Освен популярните разширения на интернет адресите на организациите като .com, .org., .bg, .ru  и т.н. вече ще могат да бъдат купени и пуснати в обръщение домейни с името на дадена марка, вид упражнявана дейност или институция. Първите такива домейни ще се появят най-рано през февруари 2013.

Според регулиращата регистрацията организация – ICANN, промяната ще е от полза за конкуренцията. Против разнообразните разширения на интернет адресите се обявиха от Федералната търговска комисия на САЩ, както и различни рекламни организации.

Сред основните мотиви на опозиционерите са потенциалните възможности за измами и рискът чужди компании да се възползват от името на утвърдена на пазара марка, като регистрират домейн на нейно име.
Организацията на обединените нации, Международния валутен фонд и 26 други международни институции вече са поискали от ICANN да бъдат защитени срещу възможно посегателство върху техните имена.

Поддръжката по регистрацията на уникален домейн ще  струва на съответната компания 25 хиляди долара годишно, а минималният срок за притежание ще е 10 години. Освен заявка, желаещите да получат уникален домейн трябва да внесат по сметката на ICANN сумата от 185 000 долара, от които 5 000 при подаване на документите.