Войната за бъдещето на телевизията: Google срещу Apple

LG показва своя пръв телевизор с Android в Лас Вегас, индустрията очаква появата на iTV.

08.01.2012 | 10:16
Войната за бъдещето на телевизията: Google срещу Apple

След като промениха из основи начина, по който ползваме телефоните си, гигантите Google и Apple се готвят да пренесат епичната си битка на ново бойно поле: телевизорите.

През идната седмица LG Electronics ще представи на технологичното изложение в Лас Вегас своя първи телевизор, ползващ разработената от Google операционна програма Android. Малко по-късно тази година подобен продукт ще предложи и Samsung; Vizio и Sony вече разполагат с такива телевизори. Очаква се и други компании да ги последват. Според президента на Google Ерик Шмид до лятото на тази година над половината от телевизорите в магазините ще имат вградена Google TV.

От Google очевидно се опитват да сформират коалиция на производителите по начина, по който го направиха в бизнеса със смартфоните, и така да се противопоставят на първия телевизор на Apple. Наречен iTV, той също се очаква през тази година.

Битката е с достатъчно голям залог - прогнозите са пазарът за предлагащи интернет телевизори да се разрасне от миналогодишните 68 милиарда долара до поне 122 милиарда през 2016.

Новият телевизор с Android на LG например ще ви позволява едновременно да гледате телевизионно предаване, да търсите нещо в интернет и да комуникирате с приятелите си в социални мрежи като Facebook. Освен това телевизорът ще върви в комплект с чифт 3D-очила.

Разработването на специализирани приложения за телевизори е още в ранна фаза - Google предлага около 150 (в сравнение с няколкостотин хиляди, достъпни за смартфоните с Android), но бройката много бързо ще нарастне.

Доста повече неясноти обграждат бъдещия iTV. Бивш служител на компанията разкри тези дни пред печата, че е виждал един от прототипите, с 50-инчов екран, в дома на шефа на дизайна в Apple Джонатан Айв. Предполага се, че телевизорът на Apple ще ползва LCD-технология, ще има вградена Wi-Fi връзка и ще позволява гласово командване чрез софтуера Siri, познат вече от iPhone 4GS. Другото сериозно нововъведение ще е възможността да управлявате телевизора с жестове - примерно да го включвате и изключвате само с махване с ръка.