Samsung спечели срещу Apple в Австралия

Корейците ще могат да пуснат таблета Galaxy в продажба преди Коледа.

30.11.2011 | 11:35
Samsung спечели срещу Apple в Австралия

Apple e на път да загуби епичната си битка за авторски права от Samsung, поне на австралийския пазар. Вчера федералният австралийски съд отхвърли иска на основаната от Стив Джобс компания за блокиране продажбите на таблета Samsung Galaxy. Американците претендират, че от Samsung са изкопирали съществени елементи от техните iPad и iPhone.

В мотивите към отсъждането си съдиите твърдят, че обвинението не е предоставило достатъчно убедителни доказателства, че Galaxy ползва открития на Apple в областта на чувствителните на допир екрани.

Все пак корейската компания ще трябва да изчака до петък за евентуално обжалване от страна на Apple, преди да пусне таблета си по магазините. Все пак Samsung вероятно ще успее да се възползва от повишените пазарни обеми по коледните празници.

Спорът между двете компании започна през април, когато Apple внесе в САЩ иск, според който дизайнът и интерфейсът на серията Galaxy откровено копирали iPhone и iPad. Корейците в отговор заведоха дело срещу Apple за откраднати патенти в областта на безжичния пренос на данни. Юридическата битка вече се води в 10 различни държави. В Австралия първоначалното решение бе в полза на Apple, но пълният състав на федералния съд го отхвърли категорично.