Apple посяга и към телевизията

Бъдещият iTV ще се управлява с прости жестове и даже с подвиквания.

27.11.2011 | 09:30
Apple посяга и към телевизията

След колосалния успех на iPod, iPhone и iPad компанията Apple се е заела да създаде и iTV - принципно нов телевизор, който ще направи революция в начина, по който гледаме. Той ще може да се управлява с прости жестове и дори с подвиквания.

По все още неофициални данни разработката е в напреднал стадий и Apple вече има договорка с японския гигант Sharp, избран за производител на бъдещите революционни телевизори. Вероятно първите бройки от тях ще се появят на пазара още във втората половина на 2012.

Според анализатора Питър Мизек, цитиран от The Guardian, новината за настъплението на Apple в телевизионния бранш вече е достигнала до сегашните лидери в този сегмент. Те са започнали мащабно разузнаване, за да научат повече за iTV и “да избегнат съдбата на други индустрии и производители, които вече бяха изненадани от Apple”, подчертава Мизек.

Очакванията са бъдещият телевизор на основаната от Стив Джобс фирма да предлага доста по-улеснена връзка с интернет, разширени възможности за т.нар. технологии в облака (cloud technologies) и усъвършенствана система за теглене на филми и друго видеосъдържание. Това ще е заплаха не само за традиционните производители на телевизори, но и за бизнеса на платени телевизионни канали като HBO например.

Оше покойният Стив Джобс бе очертал посоката за бъдещото телевизионно настъпление на Apple. “Бих искал да създам комплексен теревизор, който да е абсолютно лесен за употреба. Той ще може по съвсем прост начин да се синхронизира с останалите ви устройства и с iCloud. Ще има най-опростения интерфейс, който можете да си представите“, обяснява Джобс в един от последните разговори с биографа си.

Apple вече патентова някои технологии, които вероятно ще използва в новия телевизор, като например използване на инфрачервени датчици и сензори за движение, така че функциите да могат да се управляват жестове. Просто махване с ръка би ви позволило да преместите видеофайл от папка в друга, да го отворите или дори да го редактирате. Още по-усъвършенствана версия на системата Siri (позната от iPhone 4S) ще дава възможност да командвате телевизора с гласови команди - дори да му крещите, ако ви се прииска.

В интерес на истината някои от тези функции не са чак толкова революционни. Китайската компания Hisense вече показа своя нов телевизор, който ползва софтуера Android на Google и приема команди с махване с ръка. Kinect на Microsoft, който свързва игралната конзола Xbox с телевизора, въприема гласови команди.