Мистериозен дефект в новия iPhone4S

Вместо 200 часа, батерията понякога издържа едва 12. Най-вероятното обяснение е гаф в операционната система.

30.10.2011 | 11:38
Мистериозен дефект в новия iPhone4S

Софтуерен гаф в операционната система iOS5 e най-вероятната причина за загадъчно бързото изчерпване на батерията при много собственици на новия iPhone 4S. Оплакванията на потребители зачестиха толкова много в последните дни, че инженери на Apple започнаха да ги молят за помощ при диагностицирането на проблема.

По начало новият iPhone бе с чувствително по-ниска издръжливост на батерията - 200 часа в режим standby, при 300 часа за предшественика му iPhone4 и дори 250 часа за първия iPhone от 2007 година. Собственици на новото устройство обаче се оплакват, че животът на батерията им е несравнимо по-кратък от вписаното в брошурата - в някои случаи не повече от 12 часа. От Apple до момента нямат официално обяснение и се свързват с потребители, за да инсталират на телефоните им специална наблюдаваща програма в опит да разгадаят мистерията.

Според първите постъпили данни най-вероятно проблемът е в операционната система iOS 5, и по-точно във функцията за автоматично намиране на часовата зона (Setting Time Zone). По неясна причина тази функция работи непрекъснато, а не само когато има шанс потребителят да е преминал в друга часова зона.

Функциите по установяване на местоположението по принцип гълтат много енергия, защото използват комбинация от Wi-Fi (където го има), данни от предавателите на мобилните оператори (сравнявайки силата на сигнала от трите най-близки) плюс сателитно позициониране (GPS).

Специализирани сайтове за смартфони вече направиха експерименти и установиха, че с изключена функция Setting Time Zone батерията на устройството издържа несравнимо по-дълго. Все още обаче няма потвърждение от Apple дали точно това е проблемът.