Nokia с по-добри резултати благодарение на Индия

Анализаторите прогнозират силен край на годината за финландската компания.

21.10.2011 | 07:42
Nokia с по-добри резултати благодарение на Индия

Най-големият производител на мобилни телефони Nokia обяви по-малък от очакванията спад в печалбата за третото тримесечие. Причината за това е главно в увеличените продажби на основните модели в ключови пазари като Индия. Добрата новина доведе до ръст от над 6% на акциите на компанията.
Финландската технологична компания, която насочва все повече усили към пазара на смартфони, обяви, че е продала близо 90 млн. мобилни телефони. Очакванията на анализаторите бяха за продажби от 70 до 85 млн.броя.
Най-благоприятно върху резултатите на Nokia са се отразили продажбите на мобилни устройства в чужбина. Запазването на позициите на ключови пазари като индийския е сред главните приоритети на Nokia в борбата й срещу конкурента Apple при продажбата на смартфони. Компанията ще се опита да постигне тази цел чрез пускането през следващата седмица на мобилни устройства, опериращи с операционна система на Windows. С този ход Nokia се надява да спечели вниманието на потребителите чрез предлагането на надежден и удобен софтуер.
Анализаторите прогнозират силен край на годината за финландската компания. Сериозно изпитание се очаква през 2012 г., когато конкуренцията на пазарите за мобилни устройства ще се увеличи значително.